woensdag 6 juli 2011

Tips om een voedselvergiftiging te voorkomen

Het is weer zomer, dus we genieten heerlijk van barbecueën in de tuin of gezellig picknicken in het park. Toch is het goed om op te letten met eten, want in de zomer kunnen voedselinfecties sneller en vaker voorkomen. Dit komt doordat de groeiomstandigheden voor bacteriën en ziekteverwekkende diertjes gunstiger zijn bij warm weer. Bacteriën kunnen door vliegende insecten, andere dieren en de mens zelf worden overgebracht op voedsel, maar ook door een slechte hygiëne rondom voedsel in de eigen keuken.
Er bestaan veel misverstanden over ziekteverwekkende bacteriën. Zo zijn er bacteriën die kunnen blijven leven bij lage koelkasttemperaturen, terwijl er ook hittebestendige giftige stoffen zijn die juist bij hoge temperaturen overleven. Het vlees goed doorbakken helpt dus niet altijd.

Tien tips om voedselvergiftiging te voorkomen:
  1. Was handen regelmatig en gebruik schone handdoeken of papier zodat bacteriën geen kans krijgen.
  2. Groenten en fruit voor gebruik goed wassen en eventueel schillen.
  3. Voedsel niet lang blootstellen aan hoge temperaturen tijdens vervoer van winkel naar huis; bacteriën verdubbelen in ca. 20 minuten.
  4. Laat voedsel nooit onafgedekt liggen.
  5. Restjes van maaltijden snel afkoelen en goed verhitten. ‘s Zomers extra alert zijn en beter niet opwarmen. 
  6. Maak keukenapparaten na gebruik meteen schoon, vooral vleesplanken.
  7. Gooi vacuüm verpakt voedsel weg als het bol staat. Er groeien dan bacteriën die gassen en eventueel giftige stoffen (toxines) produceren.
  8. Geen huisdieren in de keuken tijdens het koken, zij dragen veel bacteriën bij zich. Laat huisdieren na het eten ook niet je bord aflikken, bacteriën gaan niet altijd dood in de vaatwasser.
  9. Laat de afwas niet te lang staan, zeker niet in de zomer. Bacteriën kunnen zich in een warme, vochtige omgeving zeer snel vermeerderen.
  10. Vervang vochtige doekjes, vaatdoeken en sponzen regelmatig. Zij zijn een enorme broedplaats voor bacteriën. Was op hoge temperatuur of gebruik keukenpapier als alternatief.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten