dinsdag 15 maart 2011

Lichtgevende bacteriën nog steeds verboden

Op de Landelijke DNA-Lab dag die op 11 maart 2011 in Utrecht werd georganiseerd heeft de VROM-inspectie laten weten dat de DNA classroomkit, waarmee lichtgevende bacteriën kunnen worden gekweekt, nog steeds verboden is.

De Bacterial Transformation Kit is speciaal voor het onderwijs ontworpen door het Amerikaanse biotechbedrijf BioRad. Leerlingen krijgen met deze kit de modernste DNA technieken aangeleerd, waarbij DNA van een lichtgevende kwal wordt overgebracht in een bacterie. Deze genetisch gemanipuleerde bacteriën geven groen licht af als ze onder een UV-lamp worden gehouden. De DNA-kit is als experiment 58 Genetische transformatie van E.coli opgenomen in Basisvaardigheden Microbiologie.

In Amerika en Engeland wordt de DNA kit volop gebruikt in het onderwijs. Deskundigen zijn het erover eens dat dit proefje volstrekt ongevaarlijk is.

Volgens de VROM-inspectie valt de classroomkit in Nederland onder het Besluit Genetisch Gemodificeerde organismen (GGO). Dat wil zeggen dat dit proefje niet mag worden uitgevoerd zonder vergunning. Daarvoor moeten eerst de benodigde formulieren worden aangevraagd bij het Bureau GGO van het RIVM. Dit duurt minimaal 6 weken. Daarna moet de Milieuvergunning van de school door de Gemeente worden aangepast. Dit kan enkele maanden duren. Omdat iedereen inziet dat dit zonde van de tijd is, heeft de VROM-inspectie een ontheffingprocedure voor de classroomkit opgestart.

Op de DNA-Lab dag in Utrecht heeft de VROM-inspectie aangekondigd dat dit nog wel enkele jaren kan duren. Tot die tijd zal voor veel scholen dit leerzame proefje verboden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten